indregard.no
Politikk og samfunn

Aspirin og kreft

Aspirin reduserer risikoen for kreft med 25 %, rapporterer en mengde nyhetskilder, herunder ABC og TV2. Som vanlig skyldes denne typen nyheter kombinasjonen av vitenskapelig analfabetisme og journalistisk sensasjonalisme.

Studien er en metastudie over åtte studier. I disse studiene hevder metaforskerne at de har totalt 23 000 pasienter, og at risikoen ble redusert for visse kreftformer kun over tjue år.

Innvendingene som torpederer de veldig bastante konklusjonene undersøkelsen drar er disse to:

  • Hvordan i all verden holder du kontrollgruppa uten aspirin i tjue år – og har du virkelig en behandlingsgruppe som tar aspirin jevnlig i tjue år? Og hvis ikke: kan det være kjennetegn ved de som tar aspirin som skiller seg fra de andre – for eksempel at de ikke er dødssyke? I og med at antall dødsfall er såpass lavt (600 blant 23 000 pasienter), vil tjue-tredve dødsfall i ikke-aspiringruppa grunnet at pasienten ble for syk til å ta aspirin påvirke resultatet sterkt.
  • Når du plukker ut et enkeltresultat blant alle mulige kombinasjoner av kreftformer og behandlingslengder, er det ikke godt nok at du finner et signifikant resultat på 95 % - nivå. 95 %-nivå betyr at du vil få en falsk positiv for hver tjuende undersøkelse. Når du krysser ti kreftformer med tre behandlingslengder er du oppe i tretti «undersøkelser», og du bør derfor faktisk forvente – med temmelig stor sikkerhet – et signifikant resultat på bakgrunn av rene tilfeldigheter.

Derfor er det ingen grunn til jubel, dessverre, og definitivt prematurt å anbefale alle over 45 å ta aspirin. I beste fall er undersøkelsen en indikasjon om behov for videre studier.

forskning medisin kreft