indregard.no
Politikk og samfunn

P(r)is(s)

Du lever i et kapitalistisk land, og priser deg lykkelig for å slippe begrensninger på hvor mye CO₂ du får lov å slippe ut, du har bare forakt til overs for tiden da staten bestemte hva et hus skulle koste og hvem som skulle ha bil, du omtaler «kommunister» i samme åndedrag som «nekrofile», og du stemmer på Arbeiderpartiet, Høyre eller Fremskrittspartiet. Du er altså en del av den kompakte majoriteten bestående av mer enn to tredjedeler av nordmenn.

Og når du først klager, så er det på at markedet faktisk gjør jobben sin?

Priser går opp når etterspørselen stiger. Ja, julegaver blir dyrere når det nærmer seg jul. Det er ikke noe komplott, juks eller bedrageri: Det er det jævla samfunnssystemet du ønsker deg.

Strøm blir dyr når mange vil varme opp husene sine med strøm, og det nytter ikke å klage på at det er uetisk av strømselskapene (som forøvrig du eier selv) å tjene penger på å selge strøm og tappe ned magasiner også på sommeren. Det blir for dumt, for det jævla samfunnssystemet du ønsker deg slår faktisk fast at strømselskapets eneste lovlige mål er å tjene mest mulig penger. Aksjeloven, heter det.

Jeg liker ikke høye strømpriser og kjøpmenn som velter seg i folks manglende evne til planlegging. Men disse to tingene blir som bagateller å regne sammenlignet med intellektuelt slappe, logisk inkonsekvente, politisk inaktive klagesentraler med sin egen lommeboks magemål som eneste suksesskriterium for samfunnet.

pris kapitalisme