indregard.no
Politikk og samfunn, Toppsaker

To gode Mandela-anekdoter

Nelson Mandela; flott mann. Man trenger vel ikke si mer, men jeg oppfordrer alle til å få med seg dette foredraget av hans biograf Richard Stengel [mp3].

Her er to fantastiske historier fra podkasten.

1

I forbindelse med et valgmøte skulle Mandela fly et småfly sammen med en livvakt og to piloter. Halvveis mista flyet en motor; de endte til slutt opp med å lande trygt. Livvakten, som aldri hadde flydd før, snakket med Stengel etter landing. Han fortalte at Mandela kikket opp av avisen, lente seg over til livvakten, og sa:

«You might want to tell the pilot that this propeller is malfunctioning»

Livvakten gjorde det, og piloten var (naturligvis) klar over det. Da han kom tilbake, nikket bare Mandela og fortsatte å lese avisen resten av turen. Så, like etterpå, satte Stengel seg inn i baksetet sammen med Mandela, og spurte (naturligvis): «Var du ikke redd?»

«Man – it was terrifying up there!»

2

Bob Geldof henvendte seg en gang til Mandela og spurte hva som var hans favorittmusikk. Mandela svarte kontant:

«Abba».

I følge Stengel ble dette tolket av enkelte i ANC som et bevis på hans vilje til å skape forståelse på tvers av folkeslagene – Mandela velger det hviteste bandet man kan tenke seg som favorittband! Mer sannsynlig er det at det hele var en spøk; i fengsel var det lite musikk og det virker usannsynlig at Mandela skulle være særlig kjent med Abba.

Til slutt er det vel verd å merke seg Stengels oppfordring om å ikke «julenissifisere» Mandela. Mandela er ikke bare en smilende gammel mann med hvitt år som bragte frihet til Sør-Afrika, han er også en hardline og svært tydelig ytre-venstre-politiker. Han var – og kanskje er – svært kritisk til Vesten og skuffet over USA og Storbritannia. Enda viktigere for dagens bruk av Mandelas arv er hans kategoriske avvisning av kompromiss og gradvise forbedringer innenfor det urettferdige systemet. Den afrikanske befolkningen kunne bare oppnås gjennom en ekte hendelse – en revolusjon og maktovertakelse.

Det er en parallell til f.eks. Israel-Palestina-konflikten, som forøvrig Mandela selv aldri har vært fremmed for å poengtere.

Politikk og samfunn mandela sør-afrika