indregard.no
Politikk og samfunn

Enkle løsninger er sjelden smarte

Saiga-antilopen i Russland og Kazakhstan er i ferd med å dø ut. For bare 14 år siden var det over en million slike antiloper på steppene, men nå er det knappe 30.000 igjen. Enda verre: Det er nesten bare mamma-antiloper igjen.

Hvordan kunne dette skje? Er ikke gamle dager – tiden da menneskene ikke forstod at overbeskatning fører til utrydning – over enda?

Som så mye annet ondt, begynte det med gode intensjoner. 1 De kinesiske myndighetene var bekymret for at neshornet kunne dø ut som en følge av ulovlig jakt etter selve nese-hornet. Årsaken til at denne jakten i det hele tatt lønte seg, finnes i Kina. I tradisjonell kinesisk medisin er nemlig neshornpulver et middel mot feber. 2 Dermed forsket de, og fant ut at saiga-horn har like god effekt. 3

Resten er historie – på samme måte som saigaen snart er historie.

Moralen: Angrip roten på problemet (at folk benytter ekstremt kostbare og verdifulle ting for tilnærmet meningsløse formål), ikke symptomet (at neshornet nesten dør ut). Eller, for å øke presisjonsnivået litt: Angrip gjerne symptomet, men angrip samtidig roten.

En annen moral: Overtro er sjelden kompatibelt med gode og rasjonelle løsninger.

Via Marginal Revolution.


  1. Her kan den oppmerksomme leser sette inn ordtak som inkluderer ‘helvete’ og ‘brolagt’ etter eget ønske.

  2. Noe undertegnede syns høres like arrogant ut som å drepe en mink fordi man fryser på beina.

  3. Noe som sannsynligvis bør forstås som at heller ikke saiga-horn har noen effekt ut over placeboen.

miljø afghanistan naturvern