indregard.no
Politikk og samfunn, Filosofi

Fra sine egne

Det er unektelig et paradoks at Staten, Statoils grunnlegger og største eier, ikke fikk viljen sin i forhandlinger med Statoil.

Gassaken er et prima eksempel på hvorfor vi må kreve mer demokrati i samfunnet. De økonomiske aktørene er i dag helt uten demokratisk kontroll, men foretar stadig viktigere beslutninger. Styrene i store, multinasjonale konserner sitter i dag på makta over framtidas miljø. Kan det være den mest fornuftige måten å ordne vårt samfunn på?

Slike saker minner meg på at vi trenger en omstrukturering av samfunnet slik at eierskapet til bedrifter og fabrikker deles på hvert enkelt medlem av samfunnet, mens vi beholder arbeidsmarkedet for å styre samfunnet med hensyn til priser, utdanningsincentiver og rasjonell produksjon. Dette kalles markedssosialisme. Hvis du ønsker å vite mer, kan jeg anbefale John Roemers «Prospects of Equality in Market Economies» (eller noen av hans bøker om markedssosialismen).

Sånn. Det var dagens ideologiske.

egalitarianisme statoilhydro olje stoltenberg2 markedssosialisme