indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Alliansefrihet

Lyden av flyvende champagnekorker kunne høres i kvartalene rundt det urbane sommerfestlokalet til Tenketanken Unge, Liberale Livsnytere denne uken. Den spontane feiringen skyldtes et vedtak i EU-parlamentet, der liberalerne endelig fikk demokratisk støtte for sin kritikk av de norske tollsatsene på ost.

Særlig høy jubel vakte den danske EU-parlamentarikeren Berndt Bendtsen, som uttalte at «norsk egoisme skal ikke gå ustraffet hen».

– Vi kunne ikke sagt det bedre selv. Norge har mye å lære av EU når det gjelder en uselvisk og solidarisk politikk, sier liberalernes unge talsmann, med hornbriller og et akkurat passelig rufsete skjegg som, om man ikke visste bedre, kunne se ut som det tilfeldigvis var resultatet av at den unge mannen ikke brukte mange timer på sitt utseende.

Den europeiske union forsøker å bidra til et fritt matmarked gjennom sine fire friheter: frihet fra konkurranse fra u-land, fritt frem for eksport av subsidierte varer, fritt fall i bøndenes lønninger og fri bruk av legemidler i fôret.

– Når vi sier nei til subsidier til norske bønder, er EU våre allierte, og derfor liberale. Slik vi også har funnet meningsfeller blant de frihetselskende demokratiforkjemperne i det egyptiske militæret.

– Hva er neste skritt for de unge liberalere, da?

– Vi hadde tenkt å bli kvitt de absurde restriksjonene på alkoholsalget. Her har vi utformet et opprop sammen med avholdsbevegelsen, som også går inn for en enhetlig praksis – døgnet rundt.

Foreløpig har forbundet bare møttes i sommerresidensen. De har vegret seg for å ta steget over i den virkelige politikkens verden: cyberspace. Det forklarer de med at de skal på studietur først.

– Vi skal til USA for å lære om rettsstat, liberalt demokrati og individuelle rettigheter. Så frem til da må vi passe oss for hva vi skriver på Facebook, avslutter talsmannen med et bredt smil.

økonomi EU subsidier