indregard.no
Politikk og samfunn, Toppsaker

17. mai-tale 2013

«Demokrati er den beste styreformen vi har», sier vi stadig vekk. Og 17. mai avkreves det trosbekjennelser til «demokratiet». Jeg er opptatt av at vi blir bedre på å gjenkjenne nyansene i disse påstandene og definisjonene. «Demokrati» kan ta mange former, fra Aten til Nazi-Tyskland. Det ville være en stor fordel dersom vi ble tydeligere på å begrunne eller kritisere de konkrete elementene i styringssystemet vårt, heller enn å hylle «demokratiet».

Noe som bør gi enhver demokratitilhenger en tankerynke i pannen, er at våre grunnlovsfedre ikke brukte ordet demokrati – ikke i grunnloven (som er «innskrenket monarkisk») eller i forhandlingene på Eidsvoll.

Mitt bidrag til å ruske litt opp i den falske konsensusen om «demokratiet» ble trykket på nrk.no på 17. mai. For de av dere som hadde annet å ta dere til enn å lese kronikker: dere har muligheten ennå.

demokrati 17. mai grunnloven