indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Egner truer

For en måned siden avskrev det svenske Säkerhetspolisen den kjente, svenske teaterregissøren og cellekommandanten Sofia Jupither som en trussel, selv om hun lenge har ledet en terrorcelle.

Etter å ha besøkt Nationaltheatret i Oslo, og forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by», tyder imidlertid mye på at cellen våknet til liv igjen. I et nytt terrormanifest, publisert i Aftenposten, utdyper Jupither at Kardemomme by har inspirert gruppens «høyreekstreme ideologi»

Og allerede denne uken smalt det flere steder i Sverige. Säkerhetspolisen peker på at det lukter sterkt kardemomme av begge terrorhendelsene denne uken:

  • I forestillingen stjeler røverne byens eneste offentlige transporttilbud, trikken. Mandag kveld kopierte en av Jupithers kvinner denne modusen: terroristen stjal et lokaltog og kjørte det rett inn i et bolighus.
  • Det sta eslet Pontius i Kardemomme by bråbremser og stanser midt i trikkeskinnene, og trikken er bare sekunder unna en alvorlig ulykke som trolig ville endt med eselets død. Tirsdag morgen stanset en bil midt i veibanen i Skåne, og forårsaket en massekollisjon med mer enn 100 biler og flere omkomne.

Det eneste hintet om terrorcellens neste trekk kom i en video på nettstedet YouTube sent tirsdag kveld. Her sendte «kommandant Tobias» trolig en kodet melding om å fortsette de norskinspirerte aksjonene, da han uttalte: «Kommer vinden i fra vest kan det bli en farlig blest.»

I og med at politiet nå kjenner gruppens modus operandi, har de satt i gang trusselvurderinger for å avsløre neste terrormål. Tre aksjoner peker seg ut som «svært sannsynlige», ifølge en gradert rapport:

  • Frislipp av et større antall meget sultne løver i Stockholm sentrum, kanskje i kombinasjon med en omfattende ransbølge rettet mot slakterbransjen.
  • Brannstifting rettet mot særlig høye boligtårn for eldre.
  • Innkalling til fest på et av Stockholms torg, der samtlige innbyggere blir tvunget til å se gjennom et psykedelisk varietéshow, skreddersydd for å hjernevaske befolkningen til høyreekstreme holdninger.
sverige terror