indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Redd barna!

Folkemengder i Saudi-Arabia har hele denne uken protestert mot norsk oppdragelse. Bakgrunnen er en kronikk av den høyt respekterte kristendomkjenneren Ibn Al-Bawata, der han trekker frem tekster fra «Barnas egen sangbok». Han viser til at barna fra fylte ett år blir indoktrinert med disse tekstene gjennom egne statlige institusjoner for barneoppdragelse.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg trodde den saudiske oppdragelsen var ille, men dette tar faktisk kaka. Det er greit nok at barn må lære å komme tidsnok, men koking av barn som kommer sist, slik nordmennene bedriver, er faktisk for strengt. Min erfaring tilsier at lette piskeslag er nok, sier en mann på gata i Riyadh.

Al-Bawata trekker frem tekster som oppfordrer til vold, særlig i nære relasjoner («slå på hvem du vil, slå på kjæresten din, om du vil»); viljeløs underkastelse og lydighet mot sine foreldre gjennom voldshandlinger («jeg fikk ris på halen min»); voodoo og zoologiske zombier («da ble den stakkars kråke levende»); dysfunksjonelle, intime relasjoner mellom mennesker og imaginære underjordiske vesener («mannen ville fra nissen flytte, men reisen ble han til ingen nytte»); og hjerteløs, kapitalistisk inndeling av det offentlige rom («har du penger, så kan du få; har du ingen, så må du gå»).

Illustrasjonen til sangen «Bro, bro, brille» er gjennomgående i de saudiske mediene. Den viser et barn som kom aller sist, og dermed havnet i den sorte gryte. - Slik indoktrinerer de barna med at ethvert avvik fra absolutt lydighet vil straffes med døden, kan al-Bawata fortelle. Den samme lydigheten forventes overfor nasjonen («Blant alle lande i øst og vest er fedrelandet mitt hjerte nest/det gamle Norge…er best»).

I en kommentar uttaler den norske ambassadøren til Riyadh at det hele skyldes tvilsomme oversettelser og utklipping av bruddstykker av større verker. Han går så langt som å antyde at Al-Bawata kan ha forsøkt å fremstille norsk kultur som mer blodtørstig og voldsom enn det som er tilfelle.

– Tekstene får stå for seg selv. Folk her kan tenke, og gjøre seg opp sin egen mening, var al-Bawatas replikk til ambassaden.

Bak nyhetsfasaden, Morgenbladet, 3. februar 2012.

Humor interkulturell tekstforståelse