indregard.no
Politikk og samfunn

Varsleren

En nabo varsler Petter Furulund, direktør i NHO Service, om kritikkverdige forhold ved et sykehjem, som forøvrig er medlemsbedrift i NHO Service. Furulund sender e-posten videre til et styremedlem i selskapet. Den som varslet blir raskt identifisert og refset av ledelsen ved sykehjemmet.

Alt dette fordi, som Furulund sier:

Hvem andre skulle ta tak i dette andre enn selskapet det gjelder?

Han har selvsagt helt rett, dersom han med «ta tak i dette» mener «få stoppet kjeften på varsleren».

Dersom han derimot mener at forholdene burde utbedres, kunne jo den godeste Furulund f.eks. anonymisert e-posten før han sendte den videre. Eller bare ringt denne kameraten sin i styret og sagt at han har mottatt en bekymringsmelding. Som et absolutt minimum kunne Furulund svart naboen med at dette burde varsle gjennom bedriftens interne systemer.

I stedet sørger altså Furulund for at sykepleieren blir beskyldt for å være illojal – en beskyldning som, dersom bedriften faktisk har rett i det, kan ende i oppsigelse.

Skremmende dumt, på grensen til ulovlig, og ikke minst fryktelig trist for bransjen. Nå har de ansatte der ute lært leksen: Aldri, aldri meld fra til arbeidsgivernes representanter. De er for uprofesjonelle.

varsling