indregard.no
Politikk og samfunn

Connecting people

– Store tanks vil sjokkere og skape frykt hos talibanerne, forteller amerikanske militære offiserer til Washington Posts utsendte. Ja, de gammeldagse afghanerne. Store tanks har de nok aldri sett før.

Artikkelen har en lang rekke uttalelser som langt på vei forklarer hvordan amerikanerne har gått seg fast i den hengemyra de befinner seg i. Det beste kommer til slutt. «Hvorfor må dere ødelegge så mange av husene og gårdene våre?», spør lokalbefolkningen. Det som omtales som en «senior official», altså en høytranket offiser, unnskylder seg overfor afghanerne, men på tomannshånd med journalisten legger h*n til:

– Ved å kreve at de drar til et offentlig kontor for å kreve erstatning, skaper vi bånd mellom myndighetene og lokalbefolkningen.

Denne logiske og strategiske fribilletten – hvis vi unngår å bombe sivilbefolkningen vinner vi, mens hvis vi bomber sivilbefolkningen så vinner vi – får meg til å tenke på den gamle søndagsskoleklassikeren: «Det er lett, lett, lett / når man har fribillett // Og det er Gud som kjør / og Jesus konduktør». Men amerikanske soldater bør nok komme seg ut av den fiktive trikken til himmelen, og heller se realiteten i øynene. Ellers kan det bli mange flere himmelturer enn nødvendig i Afghanistan.

afghanistan