indregard.no
Politikk og samfunn

Kommunefakta

Arbeiderpartiet reiser diskusjonen om kommunesammenslåinger. Jeg har jobbet litt med småkommuneproblemstillinger før, og jeg har oppdaget at veldig mange blir overraska over hvor små kommunene i Norge faktisk er. De små kommunene er faktisk så små at sjansene for å komme derfra er minimale, og folk jeg kjenner har et bilde av en småkommune som vesentlig større enn de er.

Derfor, litt folkeopplysning: fakta om norske kommunestørrelser!

Før vi begynner: tenk deg et tall på hvor mange innbyggere du syns en kommune bør ha. Husk at kommuner er pålagt å ha visse tjenester, som kommunelege, barnevern, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsesøstertjeneste, brannvesen, legevakt osv.

Middelkommunen i Norge har 4476 innbyggere. Halvparten av kommunene har mindre enn 4476 innbyggere, og halvparten har fler.

De ti minste kommunene i Norge er:

Modalen kommune i Hordaland, landets minste fastlandskommune
Modalen kommune. Grafikk: Wikimedia
KommuneInnbyggertall
Utsira218
Modalen344
Bjarkøy482
Træna489
Røyrvik495
Vevelstad510
Kvitsøy527
Leka593
Fedje594
Røst612

Hvis vi deler kommunene inn i fem, finner vi at 20 % av kommunene er mindre enn 1780 innbyggere, 40 % er mindre enn 3192 innbyggere, 60 % er mindre enn 5939 innbyggere og 80 % er mindre enn 12 952 innbyggere.

Her er en grafisk fremstilling – men jeg måtte ta ut alle kommuner over 100 000 innbyggere for at dette skulle være noen vits:

Figur 1
Figur 1

OK. Da er du klar – kjør debatt!

kommuner kommunestørrelse