indregard.no
Politikk og samfunn

Straffbart

Hvis du syns at alt var bedre før og at dagens politikere lyver så det renner av dem, men når vi hadde’n Einar, da var alt i orden, kan jeg anbefale følgende sitat fra justisminister Jens Christian Hauge, 1955, fra Stortingets talerstol:

Jeg har tidligere gitt uttrykk for det her, og jeg vil gjenta det, at jeg tror slike former for avlytting og utspioneringer som den moderne teknikk nå gjør mulig er forkastelige: De støter oss. Det er ganske klart at dersom offentlig myndighet skulle gjøre bruk av slikt, ville det være misbruk av myndighet og derfor straffbart.

Self-incriminating, sier man på engelsk. Hvor mange ble dømt for ulovlig overvåking i Norge, spør du kanskje? Jeg kan gi deg et tips: Tallet ligner på en smultring.

Kilden er forøvrig Lund-kommisjonen. Senere graving i arkivene har avslørt at nevnte Hauge ikke bare visste om og initierte overvåking av politiske motstandere, men også at han bygde opp en hemmelig hær, hvis aktiviteter blant annet omfattet kontinuerlig registrering av folk som måtte interneres i tilfelle sovjetisk invasjon.

overvåking