indregard.no
Politikk og samfunn

Deli de Tjukka

Dagens amerikanske forskningsresultat er dette, av Powell og Chaloupka:

This study examines the relationship between child weight and fast food and fruit and vegetable prices and the availability of fast food restaurants, full-service restaurants, supermarkets, grocery stores and convenience stores.

Og hva finner de ut? Det er en sammenheng blant barn i lavinntektsfamilier mellom tilgjengeligheten av en såkalt convenience store (en Deli de Luca) og høyere vekt, og en tilsvarende motsatt effekt fra tilgjengeligheten av et skikkelig supermarket, altså det vi kaller en dagligvarebutikk.

Forskerne ender opp med å komme med følgende anbefaling:

These results provide evidence on the potential effectiveness of using fiscal pricing interventions such as taxes and subsidies and other interventions to improve supermarket access as policy instruments to address childhood obesity.

Det er kanskje noe å tenke på for Oslo, der husleiepolitikken har medført en stor oppblomstring av convenience stores i sentrum, noen steder på bekostning av supermarkedene. Legg også merke til at dette forskningsresultatet er et klart argument for å tilby søndagsåpne butikker.

Vi liker kanskje å tenke på overvektsbølgen som et amerikansk problem, men fakta er at fettbølgen kommer hit i store jafs.

forskning overvekt butikker søndagsåpent supermarkeder