indregard.no
Politikk og samfunn

NTB lyver, men Høyre sliter likevel

I denne artikkelen skriver NTB:

Ifølge NRK er et soleklart flertall av delegatene på helgens Høyre-landsmøte enig med Foss om at lista må ligge på 20 prosent før Høyre kan gå i regjering.

Dette deduserer NTB ut fra at NRK har gjennomført en spørreundersøkelse blant delegatene. Der har 74 av 298 delegater svart, noe som i utgangspunktet gjør undersøkelsen problematisk. Men det mest problematiske er at undersøkelsen ikke berører NTBs poeng i det hele tatt. Spørsmålet var:

Hva mener du må være et naturlig ambisjonsnivå for Høyres oppslutning ved valget i september? (skriv tall)

Flertall refererer i denne sammenheng tydeligvis til typetall, altså det svaret som gir flest svar. Medianen er også 20, mens gjennomsnittet faktisk er 19.99, slik at flertallet, om noe, legger seg under 20. Men det er bare en teknisk detalj. For den virkelige overraskelsen er at NTB går fra «et naturlig ambisjonsnivå» til «lista [Høyre] må ligge på … før Høyre kan gå i regjering». Det er bare uredelig.

Det er synd at de ødelegger denne saken med så omtrentlig bruk av statistikk. Foss’ uttalelse tyder på at han deler min bekymring fra i forigårs om at Høyres fremtid avhenger av å komme ut av Fremskrittspartiets skygge. Spørsmålet er om en slikt 20 prosent-absolutisme er å legge hodet på blokka. All den tid det aldri i verden kommer til å skje, betyr det at Høyre de facto blir det tredje partiet av tre mulige som utelukker samarbeid med FrP. Dermed gjør Foss’ ultimatum Høyre i praksis irrelevant i valgkampens store mediedramaturgiske vinkling: De rødgrønne vs. Siv Jensen.

Erna Solberg avviser, forståelig nok, Foss’ utspill. Spørsmålet er om ikke Foss får rett til slutt i at det ikke blir noe samarbeid uten et stort Høyre. Men Høyre har på ingen måte råd til å si det allerede nå, før valget. Dette burde vært forbeholdt de interne strategidokumentene.

Oppdatering: Nå sier NRK Radio at de har foretatt stikkprøvekontroll av 91 deltakere, og at det «soleklare flertall av disse mener at Høyre skal ligge over 20 prosent». Dette er løgn og forbannet dikt. Det er ikke en gang et flertall blant de 70 som svarte på spørsmålet, langt mindre blant de 91 som har blitt spurt.

politisk analyse Høyre valg