indregard.no
Humor, Toppsaker

Grisete utvikling

Det viser seg at aksjemarkedet følger en velkjent form… Nemlig Mortgage Pig!

En forklaring er påkrevd. Aksjekræsjen har blitt fulgt av grafer og analyser fra bloggen Calculated Risk. Bloggen har blitt til en svært viktig kilde for økonomer og journalister, i og med at mengden informasjon har økt voldsomt. For å si det slik, er det ikke hverdagslig at universitetsøkonomer bryr seg om utviklingen i salg av kontormøbler. Men nå er slike tall viktige.

Calculated Risk bidro med flere viktige begreper og forståelser av utviklingen, og den fremste kommentatoren var en pseudonymet Tanta. I tillegg er bloggen en kilde til sårt tiltrengt humor i den blodrøde hverdagen, og Tanta bidro med sin «Mortgage Pig», en gris som ble tegnet ved å fargelegge Excel-celler. Mortgage pig var opprinnelig en spøk mellom Tanta og venner, men nå dukket den også opp på Calculated Risk.

Tanta, hvis virkelige navn var Doris Dungey, døde av kreft 30. november 2008, og siden da har familien solgt Mortgage Pig-klær for å støtte kampen mot kreften. Men nå viser det seg at Mortgage Pig har en langt viktigere rolle i den pågående krisen:

S&P 500 with Mortgage pig overlaid
S&P 500 with Mortgage pig overlaid

Forøvrig er denne innsikten illevarslende. Det er langt ned til grisens skuldre.

finanskrisen