indregard.no
Politikk og samfunn

Dyre jobber

Washington Post forteller at Obama-administrasjonen skal bruke 700 milliarder dollar i løpet av to år på motkonjunkturpolitikk. Med disse skal de beholde eller skape 2,5 millioner jobber.

Her avslører enkel matematikk at noe er galt med denne historien:

700×1092.5×106=280000\frac{700 \times 10^9}{2.5 \times 10^6} = 280 000

Å bruke 280 000 skattedollar – mer enn 1.5 millioner kroner – på å skape én arbeidsplass i to år virker noe overdrevet. Som Greg Mankiw skriver, så må det være en av de tre følgende forklaringene som har skjedd behind the scenes:

  1. Historien er gal
  2. Administrasjonen gambler på at folk vil synes at 2,5 millioner jobber er «kjempemasse» og ikke skjønner at de betaler åndssvakt dyrt for dem
  3. Administrasjonen tror på ekstremt lave multiplikatoreffekter på offentlig forbruk – faktisk (i følge Mankiw) helt nede på 0.36. Det betyr i så fall at de tror en dollar økning i offentlig forbruk bare fører til 36 cent større nasjonalprodukt. Det er naturligvis helt absurd. Det vanlige estimatet i Keynes-modeller er rundt omkring 2.

Jeg holder en knapp på forklaring 2. Psykologiske eksperimenter har forlengst vist at folk ikke oppfatter den store forskjellen på million, milliard og billion. Over en viss terskelverdi er alle troll like digre, ser det ut til at mennesket er innrettet til å tro. Dermed kan man komme unna med et slikt regnestykke. «Se hvor mange jobber vi har skapt! 2,5 millioner. Og det kostet bare 700 milliarder

Det er bare en ting å si:

«We hold the world ransom for… one million dollars!»

[Oppdatering: Mark Thoma setter både meg og Greg Mankiw på plass.

obama finanskrisen keynesianisme