indregard.no
Politikk og samfunn

Naken!

Det er 9. april, som i Norge er synonymt med starten på andre verdenskrig. Men det er også «CSS naked day», som er en dag tilegnet den fantastiske utviklingen som har skjedd med Internettets utseende. CSS er en åpen og fritt tilgjengelig standard, som alle nettlesere støtter1, og som gjør det mulig å skille nettsidens innhold fra nettsidens presentasjon. Stilark, heter det på norsk.

Nå leser du altså indregard.no uten stilark. Da blir det så stygt som dette – men fortsatt fullt lesbart. Og det er poenget, fordi det

  • Gjør det lettere å lage og vedlikeholde pene nettsider
  • Gjør det mulig for blinde og andre med spesielle behov å lese innholdet på nettsidene uten å måtte lese en milliard formateringskoder

Attpåtil har hele denne utviklingen vært en kamp i motbakke mot kommersielle interesser, som i nettets unge år bare så en gedigen reklameplakat. De syns det hørtes slitsomt ut å separere innhold og presentasjon, og farlig å la brukeren få bestemme over presentasjonsformen selv. Men som i mange andre saker har Internett vist seg å være temmelig kompromissløst når det gjelder sine egne idealer om frihet, åpenhet og informasjonsspredning.

Takk til alle som har bidratt til å holde nettet åpent, standardbasert og vakkert!


  1. Dette gjelder riktignok bare «til en viss grad» i Internet Explorers tilfelle.