indregard.no
Politikk og samfunn

SU må kutte ut SV

SV er den store taperen i årets skolevalg, med en tilbakegang på 5.7 prosentpoeng. Det er en gedigen skuffelse for partiet som, sammen med FrP, har vært de siste skolevalgenes store vinnere.

Mens skolevalgene i realiteten er et valg mellom ungdomspartiene, har virkeligheten innhentet SU i årets valg. SU har alltid valgt å profilere sin egen politikk i skoledebatter, og dermed høstet solide avlinger i den relativt lite partipolitisk bevisste åkeren av ungdom. Men å profilere SUs politikk er slett ikke det samme som å profilere SVs. Er man i SU, ønsker man sosialisme og sier nei til krig i Afghanistan og på Balkan. Er man i SV, ønsker man seg tilbake til «da Gerhardsen styrte», og syns det høres ut som en god idé å bombe både det ene og det andre. Og er ikke EU egentlig litt bra, det også?

En solid andel av ungdom er opptatt av rettferdighet, av klarhet, av tydelighet, av prinsipper. 1 Dette har vært grunnlaget for SUs suksess (og Arbeiderpartiets fallitt) i skolevalg. Med SV i regjeringsposisjon har det imidlertid blitt for tendensiøst å fortsette SUs smarte strategi i skolevalgene. De må presentere – og forsvare – SVs krigs-, klima-, og fattigdomssvik, samt deres mangel på vilje til beskatning av de rikeste, Djupedals ubrukelige skolepolitikk og alle de andre «moderate» standpunktene til moderpartiet.

Og hvorfor vender ikke alle disse velgerne seg så til RV? 2 Fordi RV er per definisjon et marginalt parti, et parti for de ytterliggående, og et parti som males som fanden på veggen. Derfor gir de heller opp politikken – siden de ikke lenger finner et konsekvent og prinsipielt parti de er enige med, og som samtidig har troverdighet. Kanskje er den fallende valgoppslutningen 3 en indikator på at denne effekten har slått inn. På denne måten bidrar SU til at venstresida totalt sett mister oppslutning. Det er fryktelig paradoksalt, for politikken til RU og SU er slående lik. Bør det være slik at SU ødelegger oppslutningen om sin politikk (som de deler med RU), av hensyn til SV? I så fall er det vanskelig å forstå hvorfor noen vil være medlemmer av SU.

Det er på tide at SUs medlemmer går inn i seg selv, og vurderer om det virkelig er verd innsatsen å støtte opp om moderpartiet. Bidraget deres kan like godt lede potensielle meningsfeller til høyre – eller til og med ut av politikken. Skolevalget viser i alle fall at det er umulig på sikt å ha et ungdomsparti med fundamentalt annen politikk enn moderpartiet. Det er å kaste blår i øynene på ungdom, og de fleste ungdommer foretrekker rolige TV-kvelder foran å få svidd av seg øynene.

Oppdatert:

Kirsti Bergstø, SUs leder, har i alle fall frekkhetens nådegave når hun i kveld argumenterer for at en stemme til AUF bør bli en stemme til SV. Argumentet er ikke helt ueffent, men det var dette med bjelken i sitt eget…


  1. I den anledning kan det nevnes at en stor andel også tar sterk avstand fra disse verdiene, og her går det et vanntett skott mellom skolevalgsvelgerne.

  2. RV øker fra 4.0 til 6.3 prosent i årets skolevalg.

  3. Fra vel 80 til 72.1 %.