indregard.no
Politikk og samfunn

Din tanke er fri… for skyld?

Knut Bjørnsen til Fremskritt, det utmærkede propagandum for stærk nedsettelse av offentlige skatter og avgifter og sterk aggresjon mot Negere:

– Man kan nesten si at det er mange av oss som er i ferd med å bli rasister, og det er ikke vår skyld. Jeg blir så innmari opprørt når jeg ser alle som kommer hit og utnytter systemet vårt, sier Bjørnsen oppgitt.

Ikke vår skyld, gitt. Audun Lysbakken påpeker at det samme argumentet kan brukes i mange artige sammenhenger («Kommunist? Eivind Reitens skyld!»). Jeg vil føye til: «Skattesnylter? Den høye skattens skyld!», «Voldtektsmann? Den nesten avkledde tøytas skyld!» og «Nazist? Jødenes skyld!». Å lete etter rasjonaliseringer av sine egne mørke sider er et varselskudd. Det er konsekvent politiske ideologier som forenkler kompliserte problemer på denne måten som ender opp som totalitære.

Imidlertid er det forfriskende at FrPere innrømmer at de er i ferd med å bli rasister. Den sitter vanligvis fryktelig langt inne, og det er forsåvidt et skremmende signal at den redaksjonelle linja i Fremskritt tydeligvis legger opp til å tekkes folk som definerer seg som «ordentlige» rasister.

Men for å understreke hvor dum folk lar seg selv fremstille, vil jeg sitere Bjørnsens årsak for skiftet fra Høyre til FrP:

– Carl har en gutteaktig sjarm og åpenhet som tiltaler meg, forteller Bjørnsen.

Innvandring