indregard.no
Politikk og samfunn

Alvorlig for rettsstaten

Jeg er lettere målløs. De fire politimennene som forårsaket Eugene Obioras død er frikjent av spesialenheten for politisaker. Jeg har tidligere skrevet om saken, og dermed kommer mine ord om konsekvensene av en frikjennelse til anvendelse:

Det vil i så fall bety at norsk lov definerer politiets voldsbruk i dette tilfellet som forsvarlig og formålstjenlig, og at det bare var et uhell at Obiora døde av behandlingen. Kanskje vil de til og med legge til grunn at Obiora var disponert for hjertestans ved lettere kvelertak. Da må vi naturligvis godta at Volden ikke har brutt loven - men så er det vitterlig på tide å gjøre noe med denne loven. Vi kan rett og slett ikke tillate politimetoder mot letter bråkmakere på sosialkontoret som fører til dødsfall.

Men jeg anser Trond Volden og hans kumpaner som frikjent og uskyldige, inntil det eventuelt motsatte er bevist. Jeg mener bloggere som leftpunch begår et feilgrep ved å offentliggjøre navn og bilder.

Det er ganske sprøtt at de blir frikjent, i grunn. Mannen døde av skadene politiet påførte ham, basert på rutiner som er i strid med politiets regler. Det er åpenbart svært vanskelig å ta ut tiltale mot politifolk. Det tyder på et alt for sterkt vern av deres handlinger. Ingenting illustrerer det bedre enn Obiora-saken.