indregard.no
Politikk og samfunn

Tilfeldig? Neppe.

Aftenposten opplyser at den norske ambassaden i Santiago fikk fattiglus i plenen i dag. De ville visstnok ha «internasjonalt fokus på at de er fattige». Lederen tente fyr på seg selv, og ble derfor sendt i fengsel (?).

– Vi tror det er tilfeldig at akkurat vårt land ble rammet, sier informasjonsrådgiver Bjørn Jansen i Utenriksdepartementet.

Det kan selvsagt hende han har rett, men jeg tviler sterkt. Når mennesker organiserer en demonstrasjon og til og med tenner fyr på seg selv, er neppe et så vesentlig moment som åstedet tilfeldig. Norge har et svakt omdømme i Chile på grunn av Røkke-skipenes omfattende rasering av kystfiskekulturen i Chile. Disse menneskene kan godt ha blitt fattige på grunn av godslige Kjell-Inge, og han skjuler som kjent ikke sitt norske lys bak et skjeppe.

Her er et newsflash: Vi er filthy rich, og mange vet det. Vi har attpåtil en særdeles lite saklig grunn til å være rike (olje), og det gjør oss til en helt legitim skyteskive for verdens fattige. Vi er den urettferdige fordelingen i verden, og ambassaden vår er derfor symbolet på uretten. Symboleffekten hadde vært mindre i hagen til den malawiske ambassaden.

rettferdighet fordeling sør-amerika