indregard.no
Politikk og samfunn

Dagens diagram #6: 10 prosentpoeng fra spenning

Her er oppslutningen til de røde partiene målt mot de borgerlige på meningsmålingene siden 2008, med en avrundet linje1 trukket gjennom dem.

Blokker per første mai
Blokker per første mai

Avstanden er større enn noensinne, og betydelig større enn den var da «opphentingen» begynte på våren 2008. Men legg merke til at avrundingen lyver litt: en måned eller to i 2008 var oppslutningen om de røde nesten like lav som den i gjennomsnitt er nå. Men det er altså et år mindre å «gjøre det på».

Legg også merke til at oppslutningen om de røde aldri var større enn de blå – på meningsmålinger. Valg ≠ meningsmåling.

Noe som ikke vises på dette diagrammet er at min toblokksdystopi heldigvis ikke ser ut til å bli virkelighet. Både KrF og SV har siden den gang svingt klart oppover. Som vanlig med slike ekstremscenarier klarte jeg å prikke inn det nøyaktige bunnpunktet for oppslutningen til de fire småpartiene til sammen.

Politikk og samfunn meningsmålinger valg 2013 dagens diagram