indregard.no
Fra en demonstrasjon i Paris, 2008Av: Philippe Leroyer. Lenke til original
Akademiske tekster

Elevorganiseringen i nitti år

Dette er et foredrag jeg holdt for Elevorganisasjonen i 2012. Her leker jeg historiker, og er ganske fornøyd med resultatet. Det forrige århundret lar seg oppsiktsvekkende klart analysere gjennom prismet av gymnasiaster – fra clarté-kommunistiske elevorganisasjoner på 20-tallet, via disipler av Quisling på førtitallet, til japper på åttitallet. Men samtidig vrir ungdomsorganisasjonene på sin egen samtid – de er en slags nerdete filter som hele veien peker et steg til inn i fremtiden.

Altså, hvis du bare skal lese én åttesiders moraliserende historieessay om elevorganisering i år…

Foredrag om elevorganiseringens historie

historie nazisme akp m-l elevorganisasjonen elevorganisering gymnasiaster clarté-bevegelsen quisling NS jappetid