indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Verden holder pusten

Med presidentvalgkampen bak seg, kan endelig den jevne amerikaner vende blikket mot sine egentlige interesser.

– Det føles som et kall, og det er klart jeg drar over for å få med meg dette. Si hva du vil om amerikanske presidentvalg, men dette er demokratiets største happening, sier John Doe.

Han er opprømt over å komme til Norge for å følge de siste elleve månedene av stortingsvalgkampen, som en av mange amerikanere. De kommer for å ta og føle på den opphissede stemningen, banke på dører for å vinne over de siste velgerne, og se sivilisasjonens aller helligste relikvier på nært hold.

– I går fikk jeg håndhilse på Geir Helljesen. Det blir ikke større enn det, jubler Doe.

Det er ikke til å stikke under en stol at valg i Norge er en verdensbegivenhet. Selv om det bare er nordmenn som får gå til urnene, har de fleste amerikanere en klar oppfatning av hvem de foretrekker.

– Det er klart jeg har gjort meg opp en mening! Erna er min kvinne. Alle jeg kjenner hjemme i USA heier på henne.

– Men hva er det som gjør at du bryr deg om et politisk veivalg i et land du ikke bor i, plassert på andre siden av et verdenshav?

– Jeg ble helt matt av at nordmennene ikke fikk inn i hodet sitt at Erna er den beste kandidaten. Jeg mener, se på alternativene! De er jo dumme som brød. Har du ikke sett videomontasjen med tabbene til Audun Lysbakken på CNN?

– Nei?

– Og se på Stoltenberg. Han ser robotaktig og sliten ut. Og regjeringen er utrolig ytterliggående. De vil for eksempel avskaffe familien.

– Avskaffe familien?

– Ja? Så du ikke intervjuet med han SV-eren, som uttalte at det var et forfeilet syn å tro at familien er den beste måten å oppdra barn? Ekstremist.

– Du tar ikke dette litt ut av kontekst?

– Kontekst? Nei, jeg regner da med at massemediene passer på å ikke ukritisk gjengi løsrevne sitater for å fremstille en utenlandsk politiker som ekstrem og ytterliggående langt ut over det som har saklig grunnlag i politikerens og partiets faktiske syn.

– Hvorfor tror du nordmenn stemmer på så dumme og ekstreme kandidater?

– Nei, si det. De burde nok høre med på oss utlendinger, som kan følge det hele på litt avstand. Det er langt enklere å se hvem som er den riktige kandidaten når man ikke lar seg rive med av følelser og egeninteresse, avslutter Doe.


Publisert i Morgenbladet 9. november 2012.

amerikanisme