indregard.no
Politikk og samfunn

Siv Jensen og de 258 ungene

Politisk kvarter, 29. august. Siv Jensen konfronteres med statistikk om at over halvparten av innvandringskategorien «familieetableringer» er utlendinger som kommer til Norge for å gifte seg med en nordmann. Hun avviser at dette er en annen virkelighetsbeskrivelse enn Frp vanligvis kommer med:

Vi må huske på at det denne statistikken som du nå serverte viser er at nesten halvparten av familieinnvandringen til Norge er i annen- og tredjegenerasjons innvandrermiljøer.

Faktasjekk - challenge accepted!

La oss begynne med det morsomste: Tredjegenerasjons innvandrermiljøer! Per 1.1.2010 består denne gruppen - altså folk med norskfødte foreldre og utenlandsfødte besteforeldre -  av 258 personer. Av disse 258 er 232 under ti år. De resterende 26 må jammen stå på for å utgjøre en forskjell på statistikken!

OK, kanskje det bare var en forsnakkelse å ta med tredje generasjon. For Jensen vet vel hva hun snakker om, når hun sprer tvil om det norske integreringsprosjektet fungerer? Hun driver vel ikke og finner opp tall for å understøtte sin egen politikk?

Totalt var det 8 491 familieinnvandringer til Norge i 2010, en nedgang på over 38 % fra 2009. Vi trekker fra de 7 % som vi mangler opplysninger om. Av de resterende 7 915 var det 4 753, eller 60 %, såkalte medfølginger og gjenforeninger, altså førstegenerasjons innvandrere med familie. De resterende 3 162 var familieetableringer,  problemet Jensen snakker om. Men av disse 3 162 er altså 1 618, hele 51 %, den nye ektefellen til en «etnisk norsk», altså en to foreldre født i Norge.

Jensens problem er nå nede i denne restgruppen på 1 512 ektefeller hentet til Norge av folk med innvandrerbakgrunn. Men av disse 1 512 er 91 % første generasjons innvandrere, altså folk som er født i utlandet.1 Mange av de som finnes i denne gruppa er polakker. Polakker utgjør den desidert største gruppa familieinnvandrere i perioden 1990-2009.

Siv Jensens problem er altså fortsatt  andregenerasjonsmiljøer som henter seg ektefelle i utlandet. Vi har redusert problemet hennes til 9 % av 49 % av 44 % av totalen - også kjent som 137 tilfeller av andregenerasjons innvandrere som henter kone i utlandet. Det utgjør 4,3 % av familieetableringene, eller 1,7 % av familieinnvandringen totalt.

Jeg skjønner at dette blir litt mye tall. Derfor: En illustrasjon!

Visualisering av familieinnvandring
Visualisering av familieinnvandring

Det er lett å ta feil når man skal huske tall i farta. Fire tideler kan fort bli til en halvpart, og hvem husker egentlig forskjell på to tredeler og tre firedeler? Slik har det nok også vært for Siv, når hun her tok feil av «nesten halvparten» og «litt over en tjuefemtedel». Fire prosent, 50 prosent. Det er jo så likt.

Inspirasjon hentet fra Audun Lysbakkens blogg om samme tema. Han bruker tall fra 2009, og får derfor 3 %. Kilden til alle mine tall er denne tabellen fra SSB. Unntaket er tallet fra Østbys kronikk i Morgenbladet, som er lenket i teksten over.


  1. Forskjellen på denne gruppa og familiegjenforening/-medbringing er at disse gifter seg med en utlending etter at de har innvandret til Norge.

Innvandring statistikk FrP familiegjenforening