indregard.no
Politikk og samfunn

Sannsynlighet for EM

Min populære serie «sannsynlighet for EM» nærmer seg nå slutten. Bare to og en halv runde igjen! Nå er ikke Portugals kamp helt ferdig, men jeg regner med de rir av stormen mot Kypros. I så fall er sjansene som følger:

Land     1.   2.
-------------------------
Norge    25 %  50 %
Portugal   50 %  20 %
Danmark   25 %  30 %

Altså, vi har 25 % sjanse for å gå rett til EM, og 50 % sjanse for å få en andreplass og dermed muligheten til å kvalifisere oss gjennom den. Basert på min tidligere antakelse om at vi har 40 % sjanse for å vinne en kvalikkamp, betyr dette at vi har 45 % sannsynlighet for å havne i EM.

Kveldens kamper endret ikke allverdens på oddsene sammenlignet med sist. Vi har ett prosentpoeng mindre sannsynlighet for å få førsteplass, og 6 prosentpoeng større sannsynlighet for å bli nummer to. Portugal har økt sin sannsynlighet for førsteplass med 6 prosentpoeng, men redusert sannsynligheten for andreplass med nesten det samme.

Det hele baserer seg på en simulering, basert på sannsynligheter for alle de ulike utfallene av kampene før kvalifiseringen begynte. Disse sannsynlighetene har jeg ikke endret på. De gjenstående kampene har jeg angitt følgende sannsynligheter for:

ICE - CYP: 0.50 0.30 0.20
DEN - NOR: 0.50 0.20 0.30
POR - ICE: 0.65 0.20 0.15
CYP - DEN: 0.15 0.20 0.65
NOR - CYP: 0.75 0.20 0.05
DEN - POR: 0.35 0.25 0.40

I dag mener jeg kanskje at sannsynligheten for portugisisk seier over Island hjemme er satt noe lavt. Island er et dårligere lag enn jeg trodde før kvaliken begynte.

PS: Skulle Kypros utligne og få uavgjort, øker sjansen for førsteplass til 41 %, mens andreplass reduseres til 45 %. Kryss fingrene!

PPS: Hvis vi vinner mot Danmark, kan vi ikke få 3. plass. De videre beregningene er litt mer kompliserte enn simuleringen klarer å ta hensyn til, ettersom det avhenger av målforskjell. Jeg får rundt 66 % sjanse for å få 1. plass med seier i Parken, men nå ser jeg at målene renner inn for Portugals del. Hvis vi spiller uavgjort mot Danmark har vi hhv. 48-48-5-sjanser for 1., 2. og 3. Taper vi mot Danmark har vi en bitte liten sjanse for å likevel få førsteplass, men ellers rundt fifty-fifty for andre og tredje.

fotball norge EM2012 drillos