indregard.no
Politikk og samfunn

Dans for ytringsfriheten: forbudt

Adam Kokesh (@adamkokesh) er programvert for TV-programmet Adam vs. The Man, et tv-program i en liberal folkeopplysningstradisjon, kanskje ispedd noen systemkritiske trekk. De driver ikke med vold og terrorisme, men med sånne subversive greier som å fortelle om nyheter mens Idol-finalen pågår, og å ha sommerskole for ungdom der man skal lære life skills i stedet for de skolefagene systemet vil at du skal pugge.

Uansett. Adam er bekymret for ytringsfrihetens kår i de forente statene, og lager derfor en såkalt flashmob-aksjon. Det betyr at mennesker later som de bare er en del av mengden, før de plutselig bryter ut i en felles aktivitet. I Adams tilfelle ville han danse rundt jefferson-støtten.

Symbolikken er temmelig åpenbar. Thomas Jefferson er mer enn noen andre symbolet på ytringsfrihet i USA. Han var en ivrig forkjemper for å få på plass det første grunnlovstillegget, som garanterer innbyggerne ytringsfrihet. Å danse rundt ham har assosiasjoner til gamle religiøse og kulturelle tradisjoner; det er rett og slett tale om en hyllest. Det subversive ved hyllesten ligger egentlig bare i at Adam mener det er nødvendig: Det å danse rundt ytringsfrihets-gullkalven er samtidig å hevde at ytringsfriheten ikke har gode nok kår.

De utmerkede rævhølene i parkpolitiet reagerer på denne fryktelig skremmende aktiviteten (mennesker som danser!) ved å… arrestere. Og de arresterer på temmelig brutalt vis:

Adam slapp unna med et halvt døgn i arresten. For å danse på offentlig sted.

Her er en mer oversiktlig filming av hele situasjonen:

ytringsfrihet usa kokesh