indregard.no
Politikk og samfunn

Vokte vokterne

Med patos har riksadvokaten Tor Axel Busch og Aftenpostens Harald Stanghelle poengtert at riksadvokaten og førstestatsadvokaten (Lasse Qvigstad) ikke er juridisk inhabile i gjenopptakelsen av Treholt-saken. Argumentet har vært nøyaktig det samme (ned til at de brukte samme ordlyd): Det er normalen i vårt system at den samme aktor følger saken gjennom hele prosessen.

Og det er jo sant.

Men det er likevel noe helt annet med en gjenopptakelsessak. Naturen til en eventuelt gjenopptakelsessak er at prestisjen til aktoratet settes på tiltalebenken. Det virker derfor som at «vårt system» er et temmelig dårlig system for å håndtere nettopp gjenopptakelse.

Treholt-saken illustrerer dette på en fremragende måte, da de to aktorene fra saken i praksis har gjort sine karrierer saken. De innehar i dag to av de viktigste enkeltposisjonene i den norske rettspleien. Det er klart at prestisjenederlaget vil være enormt dersom, i ytterste instans, Treholt skulle bli frikjent eller tilkjent erstatning.

Men på toppen av det hele kommer at vi langt fra kan utelukke at Qvigstad og Busch kjente til forfalskningene. Det er ganske enkelt utrolig at Aftenposten, som ellers er kritiske til hele rettspleien i denne saken, fullstendig utelukker muligheten for at POT kan ha orientert aktoratet om at saken hvilte på leirføtter den gang da. Stanghelles begrunnelse? «Vi har ikke en korrupt påtalemyndighet i dette landet.»

Om ikke annet, så viser karrierene til Qvigstad og Busch at et klart motiv for korrupsjon var tilstede. Selvsagt betyr ikke det at de er skyldige i denne korrupsjonen – jeg anser ikke det som sannsynlig, en gang. Men så lenge muligheten og motivet fins der, er det absurd å godta at de skal etterforske seg selv.

Vi har ikke hatt mange gjenopptakelsessaker i dette landet, og det er derfor ingen grunn til å tviholde på en ordning fordi den er «normalen». Gjenopptakelsessaker er vesensforskjellige fra vanlig rettspleie, og bør derfor ha en annen normal: nemlig at impliserte parter ikke tar stilling til sine egne saker.

treholt qvigstad busch jus