indregard.no
Politikk og samfunn

Hets

I en såkalt interessant twist beskylder nå Fremskrittspartiet andre partier for å indirekte bidra til hets og mobbing gjennom sine meninger om noe helt annet, nemlig staten Israels politikk. Det er et interessant spørsmål, rent moralsk, om man skal holdes ansvarlig for at andre misbruker det man sier. Jeg skal la det spørsmålet ligge akkurat nå.

Det interessante er jo at denne kritikken i alle år har gått motsatt vei. Det kan godt hende Fremskrittspartiets kritikk av andre kulturer har vært tildels berettiget – lite vet jeg – men det er i alle fall liten tvil om at den har blitt misbrukt til mobbing og hets av muslimer. Jeg er ikke av dem som mener at Fremskrittspartiet bør holdes ansvarlig for slikt misbruk, men pussig nok kan det jo nå se ut som om Fremskrittspartiet mener det selv.1

Spørsmålet kom fra Solveig Horne, som sa:

Regjeringens navlebeskuende holdning til jødehat i Norge, sammen med det som mange oppfatter som stigmatisering og kritikk av jøder og Israel, har bidratt til at jødiske barn opplever trakassering og mobbing i skolehverdagen.

Ib Thomsen (FrP) sa:

SV har også vært høyt på banen når det gjelder kampanje mot Israel, det skal boikottes appelsiner, alt som kommer fra Israel skal boikottes, noe som også får konsekvenser for det jødiske folk som bor i Israel. […] Vil statsråden anbefale partiet SV og partiledelsen å tone ned denne aktiviteten man har mot Israel? Ser ikke statsråden at dette også får konsekvenser for mobbing i skolene?

I begge spørsmålene trekker altså representantene en kausal kobling mellom det å kritisere Israel og det at jødene mobbes. En lignende lenke mellom å kritisere innholdet i islam, eller for den saks skyld styresettet i muslimske land, og det at muslimer mobbes kunne enkelt trekkes, men jeg mener at det argumentet ikke holder mål – og basert på Fremskrittspartiets opptreden i saker som har omhandlet akkurat dette er det vel trygt å si at de ville være enige med meg.

Det Stortinget har bedrevet i dag er rett og slett ikke noen fruktbar vei for debatten om jødehat eller annen rasisme. Det ville være langt mer effektivt hvis politikerne heller var rause nok til å innse at alle på Stortinget faktisk er enige om å bekjempe både jødehat og andre former for hatkriminalitet, rasisme og diskriminering, og bruke dagen til å markere nettopp denne enigheten. Det kunne utgjort et signal som faktisk evnet å påvirke.

Oppdatering 18.3 21:30

Les Snorre Valen om samme tema. Jeg har også hørt Dagsnytt 18 med Solveig Horne og Audun Lysbakken, og det har ikke kommet noe mer refleksjon inn i hennes standpunkter siden i går – om mulig har det blitt verre. Hun sa f.eks. at når SV «oppfordrer til boikott og kritiserer Israels politikk» er det å «mobbe staten Israel». Det blir rett og slett barnslig, eller, dersom denne retorikken brukes fordi den av en eller annen grunn tekkes noen velgere, veldig, veldig kynisk.


  1. Men jeg vil tilføye at det finnes unntak fra min ansvarsavskrivelse. Når Carl I. Hagen bevisst valgte å spille opp fremmedfrykten ved å forfalske dokumenter som viste til en norsk, islamistisk konspirasjon, er det helt åpenbart at han kan holdes ansvarlig for den hets og det fremmedhat det medførte.

politisk analyse rasisme jødehat