indregard.no
Blogging og medier

Tordentoppen

Bloggen du leser nå hentet i går hjem en syvendeplass i bloggkåringen Tordenbloggen. Den tradisjonsrike kåringen skulle i utgangspunktet utgå i år, men sirkushestene Hjorthen og Saccarina lot seg inspirere til en ny og – helt objektivt, selvsagt – bedre utgave.

I denne utgaven av Tordenbloggen ble Sonitus’ mestplukkede bloggere bedt om å levere en rangert tibloggsliste. Til min overraskelse og store glede gjorde denne bloggen det svært så bra; opp 83 plasser siden Tordenbloggen i fjor! Jeg takker og bukker til alle som har stemt på meg.

Selv om jeg naturligvis er enig med Newth i at slike kåringer ikke betyr noe, er det inspirerende å vite at jeg leses og tenkes på som en av ti blogger blant flere der ute i landet. I det formatet Tordenbloggen var i år, betyr anerkjennelsen mye mer enn trafikktall. Så; takk!

Til slutt kunne jeg tenke meg å foreslå en liten endring av reglene til neste år. Når jeg ble bedt om å plukke ut ti blogger, er det ingen som stikker seg definitivt ut som best blant disse ti. Det er definitivt ikke «i skala» når den jeg plasserer øverst får ti ganger mer kudos enn den siste. Det er naturligvis ikke for å redusere Virrvarrs fortjente seier jeg sier dette, men det er ikke utenkelig at den bloggen som «ligger lengst fremme» i pannebrasken hos mange får høyere plasseringer enn de andre, gjerne nye, bloggene. Slik ser jeg i etterkant at det var med mine egne stemmer. Jeg satte opp de jeg var sikker på, og begynte å grave i hukommelsen mot nedre halvdel av lista.

Poenget mitt er at forskjellen på en førsteplass og tiendeplass på ei slik liste bør reduseres. Det kan godt være rangert, men kanskje i intervallet 1.0-2.0? Dermed blir faktorforskjellen på en førsteplass og sisteplass på hver liste mye mindre.

Systemet med poeng i skala fra 10 til 1 er mer logisk når det er ti alternativer, eller kanskje 20. Når det er ti tusen alternativer, gjør et slikt system at det blir minimal forskjell på å være nummer ti tusen på min liste, og å være nummer ti. Til sammenligning blir det enorm forskjell på å være nummer én og ti.

Systemet med poengsummene 2.0, 1.9, … 1.0 blir derfor mer «til skala» gitt et bloggunivers på ca. 100 blogger. Og mer enn det tror jeg de færreste klarer å følge.

Topp ti i år ble forøvrig:

  1. Virrvarr
  2. Arachne
  3. Fr.Martinsen
  4. Regine Stokke
  5. Vox Populi
  6. Astrid Meland
  7. Indregard
  8. Det skulle tatt seg ut
  9. Eiriks forfatterblogg
  10. Iskwews hjørne på www
kåringer selvopptatt vrøvl