indregard.no
Politikk og samfunn

Kvakksalveri fra Dagens Næringsliv

dn.no bruker kvasiredaksjonell plass på å reklamere for Mentaga, et hjernegymprodukt. Det går under tittelen «Hjerngym på dn.no». Produktet er vitenskapelig, må vite:

Vitenskapelige studier viser at alle som benytter mentaga GYM, uavhengig av alder og personlige forutsetninger, kan trene opp hjernen, og på den måten øke prestasjonsnivået.

Dette er sjokkerende nyheter.  Hvordan gjør man en studie som «viser» at alle kan trene opp hjernen og øke prestasjonsnivået? Svaret er: vi aner ikke. Det finnes nemlig ingen studier.1 Ingen henvisninger til noen studier på nettsiden, ingen treff i noen vitenskapelige tidsskrifter. Ingenting.

Men det hindrer ikke dn.no i å slippe til kvakksalverne:

- Vitenskapelige studier viser at alle som benytter mentaga GYM, uavhengig av alder og personlige forutsetninger, kan trene opp hjernen, og på den måten øke prestasjonsnivået, sier daglig leder, psykolog og arbeidspsykologiekspert Rudi Myrvang i forbindelse med lanseringen.

Det er løgn, bedrag og kvakksalveri. 500 kr i året er dyrt for noe som ikke virker. Det er ulovlig markedsføring. Og det er et hån mot alle som driver seriøst med vitenskap og læring.

Se også min gjennomgang av Lumosity, ert lignende produkt, sine påstander om vitenskapelig dokumentasjon.


  1. Ingen publiserte studier, that is. Jeg regner med at Mentaga ikke har noen interesse i å skjule studier som beviser hvor bra det virker.

vitenskap dn hjernegym kvakksalveri vitenskapsmisbruk