indregard.no
Klar for kronikk (Fra filmen DepreSSed nazi zombie)Av: Mariusz Michalik / audiowizualny.com. Lenke til original
Politikk og samfunn, Toppsaker

Nazizombier i abortdebatt

Arne Næss får ikke ligge lenge i graven før han må begynne å rotere. Som kjent foreskrev vår nasjonalfilosof ryddighet i diskusjoner. Når han anbefalte uenighet som metode, var det for å stimulere til forståelse, ikke skyttergravskrig.

Trondheim KrFs Odd Arne With drar følgende resonnement (i en diskusjon om tidspunkt for ultralydundersøkelse):

– Mange i den danske debatten har i flere år sagt rett ut at det er positivt å få utryddet barn med Downs. Dette er klart beslektet med nazistenes ideologi, hvor en ville utrydde dem som er annerledes eller «svake». Det gikk ut over blant annet funksjonshemmede og homofile, i tillegg til deres «rasevasking».

Withs utsagn er teknisk korrekt.1 Det er imidlertid elendig debatteknikk og -kultur, fordi formålet med utsagnet er å trekke en linje mellom selvbestemt abort og nazisme. Dermed sørger With for å gjøre en interessant debatt om til en tullete debatt om hvem som ligner på nazister; og provoserer frem svar á la Snorre Valens. 2

Men, ikke nok med det. Det er også to logiske brister i resonnementet. For det første setter With (et implisitt) likhetstegn mellom å ta abort og å utrydde.3 Dette er altså to forskjellige ting. Utrydding krever (a) å ta livet av levende individer og/eller (b) at alle velger å ta abort. Denne saken handler derfor ikke om utrydding, og det er den logiske bristen. With trekker slutninger fra en (trolig fiktiv) debatt om utrydding i Danmark til en debatt om selvvalgt abort i Norge.

I tillegg er det en annen logisk brist i resonnementet. With ser ut til å hevde at fordi dette ligner på nazistenes ideologi er det nødvendigvis galt. Men nazistenes ideologi innebar også at de ønsket å bruke store summer over statsbudsjettet for å stimulere økonomien i krisetid. Det er ikke galt med økonomiske stimuli av den grunn. Withs argument er et nazizombieargument: For å unngå å bruke virkelige argumenter, velger With å sende inn en stråmann han kan angripe: en nazizombie. Alle er enige om at den fortjener å dø, slik at With ser bra ut når han dreper den. Men det er viktig å huske at det var With som lagde zombien i utgangspunktet.


  1. Forutsatt at premisset hans (at mange dansker mener det er positivt) er riktig. Jeg betviler i grunn akkurat det, og skulle gjerne visst hvem han refererte til.

  2. «Odd Arne With er et svin», Del Godene, 27. januar 2009.

  3. Igjen er Withs utsagn teknisk korrekt fordi han strengt tatt snakker om dansker som mener det er positivt å få utryddet barn med Downs. Det må kildebelegges. Men setningen kommer i en kontekst der poenget er å sammenligne den norske debatten med den danske.

abort nazizombie stråmann arne næss downs