indregard.no
Politikk og samfunn, Toppsaker

Nullpunktet

Da var vi nede i nullrente i USA. Crooked Timbers John Quiggin kommenterer:

[Zero is] also, following the $50 billion Madoff fraud and the increasingly widespread suspicion that the entire bailout scheme has been operated to promote the interests of Goldman Sachs at the expense of its competitors and the general public, an upper bound for the credibility of the global financial system. And it's a pretty good estimate of the probability that we're going to avoid a recession worse than any since the Great Depression.

Humm humm. Katastrofer kan sannelig formuleres morsomt.

Men Quiggin har viktige poenger her. Når Fed kutter renten til null, kan det bety at null i rente er perfekt. Men det kan også bety at de skulle ønske å kutte mer, men har nådd bunnen. Uansett betyr det at rentevåpenet nå faktisk er dødt i USA.

Her i Norge har vi enda noe å gå på – temmelig mye, faktisk. Om fem minutter blir det mindre. Mitt tips for rentebeslutningen er et 0.75 prosentpoeng (til 4 prosent). Det er en del lavere enn de fleste analytikere tror, men jeg tipper at Norges Bank velger å skjele til to andre, politiske faktorer.

For det første at det kommer en stimuluspakke i januar, og at de for alt i verden ønsker å unngå å måtte heve renten igjen hvis denne pakken blir enorm. 2009 er et valgår, og all erfaring viser at posisjonspolitikere velger å dra til mer enn det som er fornuftig når det er valg.

For det andre velger de å overse arbeidsledighetstallene i et par måneder til. Arbeidsledighet er veldig alvorlig, men det tar noen måneder før det har store personlige konsekvenser. Vi har generøs arbeidsledighetstrygd i ett år og tre måneders oppsigelsestid – altså vil kronisk høy arbeidsløshet over 15 måneder være et stort problem. Arbeidsledighet fra oktober til mai er bare et problem.

Oppdatering: Igjen tar jeg brutalt feil. 1.75 er mer enn «noen» tippet.

økonomi rente finanskrisen