indregard.no
Politikk og samfunn

En vanlig dag i Lagtinget

Lagtinget gjør ikke så mye utav seg. Dette kammeret består som kjent av 1/4 av representantene i Stortinget, mot Odelstingets 3/4. I går behandlet Lagtinget 29 lovendringer på 11 minutter og 40 sekunder. Det foregår ved at president Inge Lønning leser opp saksnavnet, sier «Ingen har bedt om ordet. Odelstingets beslutning er dermed bifalt av Lagtinget. Lovvedtaket blir å sende Kongen i overensstemmelse med Grunnloven.»

Lagtinget i går ble satt etter Stortinget, altså klokken ni på kvelden. Først helt til slutt, klokka 21:11, var det noen som ba om ordet:

Hallgeir Langeland (SV): Eg vil rosa presidenten for storstila høgtlesing.

Presidenten: Takker og bukker. – Møtet er hevet.

Sånn går no dagan der i gården. Fra neste stortingsperiode er det slutt på tokammersystemet i Norge, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Årsaken til at jeg i det hele tatt har fått med meg dette, er at Lagtingets effektive behandling innebærer at endringene i arveloven som likestiller samboende med gifte dermed er klare for å bli sanksjonert av kongen. Det er gode nyheter for meg – i kveld overtar jeg en leilighet sammen med min samboer. Hvis en av oss skulle dø, vil vi nå slippe å selge leiligheten for å utbetale arv til overformynderiet for dattera vår.

stortinget arv