indregard.no
Politikk og samfunn

Stormens neste sentrum

Finanskrisas neste episenter blir valutamarkedene, spår nobelprisvinneren Krugman. 12 Dani Rodrik mener at dette krever et langt mer aktivt IMF, som bør ta rollen som sentralbankenes sentralbank på alvor, og slutte med alle kravene og utviklingsprogrammene som har fulgt deres arbeid i u-land siden åttitallet. Jeffrey Sachs er enig, men argumenterer samtidig for en skikkelig global motkonjunkturpolitikk. Noen må snart forfremme Keynes til helgen.

Altså: Tre av de største på utviklingsøkonomi ser store, mørke skyer som alle er valutarelaterte. Hva skjer her hjemme? Jo, valutalån er det nye store. Hva er det folk tenker med? Og tenker på? Hvorfor tror vanlige småsparere at de har en bedre forståelse for utviklingen av en valutakurs enn hele det globale valutamarkedet har?

Ja, den norske kronen er billig i forhold til det den var for to måneder siden. Men det er ingen i valutamarkedet som tror det er midlertidig. Hvis de trodde det var midlertidig, ville de kjøpt norske kroner og presset prisen opp igjen. Sånn funker markeder. Hvis du skal være sånn en jævla smarting, så sprer du risikoen din – du påtar deg ikke massiv, ny valutarisiko.


  1. Forøvrig i en herlig tone som bare nobelprisvinnere får lov å bruke: «Jeg fant opp valutakriser. … Men jeg hadde aldri spådd dette.»

  2. Ja, jeg vet at han egentlig bare har fått Nobels minnemedalje for økonomi. Who cares.

finanskrisen valuta