indregard.no
Politikk og samfunn

Ikke gjør som meglern din sier

Det er skremmende å se at kommentatorsidene til avisene fylles opp av fondsforvaltere, meglere og bankfolk. Kort sagt er nesten all tilgjengelig politisk kommentatorplass om finanskrisa og redningsplanen overlatt til folk som tjener stort på å vedta planen. Uavhengig av om planen var fornuftig eller ikke for folket, er det åpenbart alltid bra å overføre 700 milliarder dollar fra statskassa til finansmarkedet for en institusjon eller person som har sine verdier i aksjer og finanspapirer.

Warren Buffett er en av dem som gis mye plass. I Norge gis ordet til Handelsbankens Knut Anton Mork, til Skagen-toppene, til DnBs Øystein Dørum og så videre og så videre. Det nærmer seg absurd når DN har én sak om at Glitnir er i ferd med å gå under, og to sider senere har en annen sak der Glitnirs ekspert uttaler seg om hvor alvorlig finanskrisa er.

Det er ikke ofte jeg sier dette, men jeg ønsker meg flere politikere i debatten. Jeg så de litt tafatte «rådene» fra opposisjonen, og har merket meg at Høyre mener at Kristin Halvorsen har skylden for den internasjonale finanskrisa. Men hvor er Halvorsen selv? Hvor er Stoltenberg?

Jeg ønsker meg også langt flere universitetsøkonomer, folk fra SSB og sentralbankfolk på banen. Jada, jeg skjønner at det er fryktelig hårete å skulle gi råd i en situasjon som dette. Men vi har faktisk ikke bruk for økonomer som bare kan brukes til å melde at alt er i sin skjønneste orden. Og det nytter ikke å komme med en liten notis i uken: Her trenger vi fortløpede kommentarer, debatter og vurderinger.

Og til media: Se litt på kildenes økonomiske interesser, vær så snill. Lag gjerne egne saker om det. Og spør noen andre enn aksjefolkene; de sier ikke særlig mye interessant uansett.

finanskrisen