indregard.no
Politikk og samfunn

Kjøpekraft, inntekt, inntektsfordeling og sutre-Norge

Valgerd Svarstad Haugland har fått mye kjeft for sitt agurkutspill om hvordan Norge er blitt til et sutreland, der politisk suksess avhenger av å «sutre med» når koret stemmer i.

Denne oversikten bør være forstemmende for alle de som mener at Norge er et så ille land å bo i, for eksempel Svarstad Hauglands eksempel med innringeren som mente at det «aldri har vært så ille som nå». Oversikten viser inntekten i rike land; først gjennomsnittlig inntekt, deretter gjennomsnittlig inntekt for de 60 % fattigste, 40 % fattigste og 10 % fattigste. Norge ligger på topp i alle grupper, og det blir (relativt til andre land) bedre jo fattigere gruppe man ser på.

«Men prisene er jo så høye her», hører jeg noen rope. For de profesjonelle sutrerne må vi herved også knekke det halmstrået: Dette er kjøpekraftkorrigerte inntekter. Prisnivået er tatt med i beregningen, slik at når de fattigste i Norge har inntekter på over dobbelt så mye som de fattigste i Danmark, betyr det at de norske kan kjøpe dobbelt så mye varer og tjenester som danskene for disse pengene.

Det er ingenting annet å gjøre enn å innrømme at Norge er et land der innbyggerne er ekstremt rike – både i et internasjonalt og et historisk perspektiv. Det finnes rett og slett få eksemåler i verdenshistorien der gjennomsnittsinnbyggeren har vært så rik som den norske, og felles for de eventuelle eksemplene er at gleden var kortvarig.

Nyt sommeren!

statistikk sutre-Norge inntekt inntektsforskjeller