indregard.no
Politikk og samfunn

Topp ti programvarer jeg trenger

 1. Wordpress, selvsagt, til å blogge med. Det er mange under, noen som nærmer seg opp på siden, men det er ingen over. Med et vanvittig aktivt brukermiljø og en velsmurt utviklingsmaskin kunne Wordpress alene vært verdens beste bloggsoftware. Men så har den i tillegg verdens beste plugin-system, som betyr at man kan få alle mulige små dippedutter i tillegg.1
 2. LaTeX, til dokumenter som ikke er bloggposter. LaTeX er ikke akkurat en finpolert diamant når det gjelder brukergrensesnitt. Det er ingen snille binderser som retter alle streker til punktlister og forteller deg hva du er i ferd med å gjøre. Og likevel – eller kanskje nettopp derfor – blir LaTeX-dokumenter mye raskere ferdig, og mye penere å se på. Og da har jeg ikke en gang nevnt akademiske tekster. Jeg oppdaget nettopp at en venn av meg hadde brukt et helt døgn på å fikse på referansene i en bacheloroppgave. Et døgn! Jeg brukte et døgn på å skrive hele eksamensoppgaven min dette semesteret; og da var referansene fiks ferdige. Takket være BiBTeX og LaTeX.
 3. Digsby er relativ ny i verktøykassa mi, men han ser ut til å bli en god venn. Mange driver enda med MSN Messenger, mens jeg lenge har brukt Pidgin (gamle Gaim) til å integrere alle mulige klienter (MSN, Google Chat, AIM, ICQ, Jabber) i ett og samme program. Digsby tar dette et steg lengre, og integrerer også Facebook og Twitter.
 4. Bloglines. Det er utrolig hvor mange blogger, tegneserier, nyhetsstrømmer og værmeldinger man kan følge med på, når man får dem levert i én pakke. Beta-versjonen av Bloglines leverer varene mer forutsigbart og enklere enn konkurrentene (f.eks. Google Reader).
 5. 37Signals-kollaborasjonsverktøyene. Skal du gjøre noe som en gruppe? Sannsynligvis har 37Signals laget et verktøy som ikke bare lar deg dele og registrere informasjon, men som setter de riktige begrensningene og styrer prosessen dit den skal. Basecamp er et prosjekthåndteringsverktøy, Highrise er kontakthåndtering, Campfire er for gruppechatting som du ønsker å lagre og Backpack er for… vel… alt annet.
 6. Civilization IV. Uten Civ-serien hadde jeg aldri fått ha det gøy med datamaskinen.
 7. Ruby on Rails. Webutvikling var noe herk. Så kom Ruby on Rails.
 8. Subversion. Jeg klarer aldri å huske hva jeg har gjort med et dokument, eller hvor jeg lagret den siste versjonen av ditt og datt. Men jeg klarer å huske at alt ligger, ferdig versjonert, i mitt private Subversjon-lager.
 9. SSH. Det frustrerer meg langt inn i sjela hvis noe finnes, er produsert, er tenkt på, er gjort klart, har blitt gitt den kjærlighet og omtanke det trenger, men rett og slett ikke er tilgjengelig fordi jeg er et annet geografisk sted. Den internettbaserte verden skal være uten slike begrensninger. Derfor har man SSH. Geografi blir likegyldig med med SSH.
 10. Firefox 3. Det er ikke lett å komme på hva en nettleser trenger av nye funksjoner, men Mozilla har kommet med noen helt nye ting. I tillegg har de forbedret de gamle. Og selv om den kommer ut først i morgen har jeg brukt betaversjoner en god stund. Mange ting er virkelig mye bedre.

 1. For eksempel fotnoter.

wordpress teknologi programvare latex digsby bloglines 37signals civilizationiv rubyonrails subversion firefox