indregard.no
Politikk og samfunn

Vinden snur?

Det har blitt populært å kritisere bistand de siste årene. Folk som William Easterly har skrevet bøker om hvor mislykket bistand har vært, og argumentert for at det som trengs er marketifisering. I stedet for å gi folk mat, medisiner og malarianett, bør man gjøre folk i stand til å kjøpe det – om så ved å gi dem pengene å kjøpe det for. Social marketing går ut på å la lokale entreprenører selge subsidierte malarianett og kondomer i stedet for å dele dem ut.

Nå viser det seg at det ikke virker.

Det er jo litt overraskende at økonomer seriøst har argumentert for at malarianett skulle bli mer utbredt hvis prisen ble høyere. Dette strider så åpenbart mot vanlig tilbud-etterspørseltankegang at man i ettertid kan lure på hva de tenkte med. Lommeboka, kanskje?

økonomi bistand