indregard.no
Tips og henvisninger

Klar for skrivebordet?

På en de mer høyteknologiske bloggene, Slashdot (som forøvrig er verdens første blogg), har det lenge vært en stående spøk at i år vil Linux bli «ready for the desktop» – altså klar til å brukes som en «vanlig» datamaskin, ikke bare en server. For oss nerder har det lenge vært et paradoks at vi har benyttet Linux «on the desktop» samtidig som operativsystemet visstnok ikke skulle være klart for det. Men nå ser det ut til at tiden er over: forbruker.no gir en klar anbefaling om at Ubuntu Linux er for alle:

Det er på tide at flere åpner øynene for dette operativsystemet. Det er enkelt og brukervennlig og det er helt gratis.

Og la meg få legge til: Mange brukere vil oppleve at Ubuntu Linux, GNOME, OpenOfficeGIMP og de tusenvis av gratis tilgjengelige programvareprosjektene som omkranser Linux vil øke produktiviteten og gi tilgang til verktøy som man bare kan sikle etter eller stjele på Windows-plattformen.

Angående forbuker.no’s innvending om mangel på spill, kan jeg avsløre at jeg spiller mange fine, nye spill på Linux gjennom verktøyene Wine og Cedega. Med disse kan man nemlig spille Windows-spill –  mens man kjører Linux.

Den dømte monopolisten Microsoft og den rådyre hardwarefascisten Apple bidrar ikke til åpenhet, forskning, utvikling, tilgjengelighet og kollektiv læring, slik prosjekter basert på åpen kildekode gjør. Prinsippet om utvikling gjennom åpen kildekode faller sammen med både den liberaldemokratisk idé om åpenhet, innsyn og likeverd og med en sosialistisk idé om fellesskapets (og egen) nytte foran profitt, bidrag etter evne og innebygd motstand mot utbytting av andres arbeid. Linux er ikke noe politisk prosjekt – det er i aller høyeste grad pragmatisk – men det viser at man ikke trenger å kompromittere idealer for å oppnå resultater. Prøv det – du også!