indregard.no
Politikk og samfunn

Skattefri skopuss

Den svenske regjeringen durer på med sin borgerlige politikk. Jeg har tidligere nevnt at regjeringen varslet skattefritak for å ha hushjelp og guvernante. Nå har proposisjonen kommet, og regjeringen har i tillegg valgt å trekke frem skopusserne. Denne yrkesgruppen må åpenbart subsidieres for å sikre den svenske økonomiens fremtid. Josefin Brink skriver glimrende om saken.

Det er forstemmende at regjeringen ønsker å gjøre dette. I norden har vi klart å holde (den reelle) minstelønnen høy ved å automatisere og rasjonalisere oss bort fra de mest arbeidsintensive og unødvendige tulleyrkene som heisfører, skopusser, guvernante og tjener. Andre land, som USA, har mye lavere effektivitet i arbeidslivet. Der finner du fortsatt portvakter og heisførere.

Konsekvensen er en stor underklasse av folk med drittlønn, som heller ikke produserer noe nyttig for samfunnet. Det ser ut til at den svenske regjeringen bevisst går i samme retning, og det er sannelig helt utrolig. De eneste som kunne tenkes å tjene på en slik utvikling, er de aller rikeste – de som kunne tenke seg en personlig skopusser og portør. Populistisk er det i alle fall ikke.

Oppdatert: Om Josefin Brink skriver bra om saken, skriver Ali Esbati strålende.