indregard.no
Politikk og samfunn

Broren min skal banke deg!

I barneskolen var det viktig å kunne true med en sterk bror. Når klassens bølle kom på plage-tokt, kunne man skremme ham avgårde ved å mane frem trusselbildet av en sterk og hensynsløs bror.

Det fungerte så lenge bølla ikke hadde en sterk bror selv.

Pentagon viser atter en gang sine elefantgener når de ville «hjelpe» britene i porselensbutikken Iran. Med brutal makt og skremmeskudd skulle bølla overtales til å bli snill. (Og jeg beklager metaformixen.) Som i skolegården ville det gitt magre resultater og mange blåmerker. Men er det virkelig slik at amerikanerne ikke forstår dette? Er det virkelig sånn at de enda ikke har lært noe som helst om internasjonalt diplomati? Tror de at denne gangen går det greit, denne gangen blir det en måneds ekspedisjon med jubel fra de frigjorte svartingene?

Personlig tipper jeg mer i retning av gårsdagens analyse i Depesjer. Amerikanerne - i det minste enkelte i Pentagon - ønsket en eskalering av konflikten. Europas sterke bror ser ut til å like å denge bøller. Hvorfor? Jeg får meg ikke til å tro det er ren masochisme. Ei heller sadisme. Kan det være fordi bøllene har mye sort smågodt å stjele?