indregard.no
Politikk og samfunn

Rikets sikkerhet

Kampen mot fildeling er i ferd med å ta av. Det amerikanske patentkontoret har fått laget en rapport fra «the Office of International Relations», ført i pennen av en mr. Thomas D. Sydnor II.

I innledningen skriver en underdirektør i patentkontoret følgende:

A decade ago, the idea that copyright infringement could become a threat to national security would have seemed implausible. Now, it is a sad reality.

Oppsiktsvekkende. Så, hvordan forklarer de at kopiering av musikk og dataspill er en trussel mot rikets sikkerhet?

Vel, resonnementet er følgende: Flere fildelingsprogrammer har i løpet av de siste fire årene bygd inn «share folder»- og «search wizard»-funksjonalitet. «Share folder» er en egen katalog på harddisken der alt innholdet blir delt. Den heter typisk «My shared files», men rapporten mener at det er fryktelig vanskelig for brukeren å forstå at filer faktisk blir delt hvis han legger dem i denne mappen. «Search wizard»-funksjonalitet er en hjelper som foreslår å dele mapper som inneholder musikk og video.

Og hvorfor er dette et problem? Vel, hvis folk legger personlig informasjon i den delte mappa si, eller ei mappe som blir foreslått delt fordi den også inneholder musikk og video, så kan denne informasjonen bli – hold dere fast – delt. Videre antar rapporten at folk som har tilgang til klassifisert informasjon – potensielt med statshemmeligheter – bruker slike programmer og lagrer den klassifiserte informasjonen i «My shared files». Dermed: En fare for rikets sikkerhet!!!

Dette er et like holdbart resonnement som at svarkonvolutter er en fare for rikets sikkerhet, ettersom folk med statshemmeligheter kunne finne på å legge hemmelighetene i svarkonvolutten og sende dem av gårde.

Selv om denne rapporten er nærmest parodisk, er utviklingen fryktinngytende. Å snakke om rikets sikkerhet i alle mulige sammenhenger hjelper visst for å få penger til avdelingen din i USA. Det er skremmende newspeak.

Nå er fildelerne terrorister, BearShare et masseødeleggelsesvåpen og datamaskinen en treningsleir. Alt av goder må begrenses slik at det ikke potensielt kan benyttes av Den Skjulte Fienden. Og folket må beskyttes mot seg selv slik at de ikke hjelper Den Skjulte Fienden ved sin dumskap og lettvinte omgang med egen frihet.

Via shadowmonkey og slashdot.