indregard.no
Politikk og samfunn

Stjel med god samvittighet

Rolling Stones spiller på store stadioner, benytter offentlige veier, nyter godt av vertslandets og hjemlandets sikkerhetsstyrker og politi, og påfører samfunnet kostnader ved å drikke seg dritings og klatre i palmetrær. Forskjellen på dem og oss er bare at de ikke betaler for det. Etter 20 år med nusselige 1,6 % i skatt står de tre gutta Richards, Watts og Jagger igjen med solide 6 milliarder kroner i samlet formue.

Rolling Stones er selvsagt i godt selskap. Skatt har lenge vært forbeholdt de med alminnelige inntekter. De aller rikeste truer med å forlate landet hvis de skal bidra, og lydige politikere bøyer seg i respekt for krøsusene. Argumentet er visst at hvis du skaper verdier med pengene dine, er det misunnelse å kreve at du bidrar til å drive det samfunnet som har gitt deg alle mulighetene. Hvis du skaper verdier med hendene eller hjernen din, må du betale ut av nesen.

Men den siste rest av moral i platebransjens anti-piratinitiativ har i alle fall falt bort. Piratkopiering dreper visst musikk (siden fungerer ironisk nok bare med Windows), men skatteunndragelse dreper faktisk folk. Folk som hadde fortjent mer bistand, bedre sykehus, bedre sikrede veier, mer støtte til smal kultur og undergrunnsband, mer støtte til kreftforskning og bedre skoler.

Oppfordringen min er at hvis du vurderer å kjøpe en Stones-skive, bør du heller piratkopiere den og gi femten kroner til et godt formål. På den måten betaler du skatten Stones unndrar seg.