indregard.no
Politikk og samfunn

Ta fra de kalde, gi til Hafslund

Huseiernes Landsforbund har i disse dager en plakatkampanje der de krever at regjeringa reduserer el-avgiften og momsen på kraft for at folk ikke skal fryse. Problemet er at disse tiltakene ville gi samme strømpris som i dag.

I Norge har vi akkurat i år et underskudd på kraft.Se Teknisk Ukeblad 12. september for en god forklaring på at dette ikke alltid er tilfelle. Når dette er situasjonen, vil prisen gå i retning av hva folk er villig til å betale for krafta. Folk er villig til å betale like mye som alternativene (f.eks. olje-, pellets- eller vedfyring) koster. I tillegg er de villige til å investere i mer energieffektivitet (varmepumpe) dersom prisen på kraft blir høy nok.

I klartekst betyr det at hvis avgiftene reduseres, vil prisen forbli den samme, mens staten taper penger. Disse pengene går til kraftselskapene.Dette fungerer gjennom at etterspørselen i prinsippet økes når avgiftene går ned, og at den økte etterspørselen igjen hever prisene til det samme punktet. I praksis skjer dette umiddelbart, fordi alle aktørene på kraftmarkedet antar at det kommer til å skje. Og hvis avgiftnedsettelsen gir en psykologisk effekt som gjør at folk forbruker mer strøm, vil vi ende opp med en enda høyere pris.

Her er noen tiltak som faktisk ville gi lavere strømpris:

Senk forbruket. Lavere etterspørsel gir lavere pris. Og hvordan oppnår vi lavere forbruk?

  • Senk prisene på alternativene til strøm (pellets-, olje-, vedfyring) og sørg for å subsidiere energisparende tiltak (varmepumpe, sentraloppvarming, isolasjon av hus).
  • Øk elavgiftene for bedrifter. Det gjør at etterspørselen går ned, men reduksjonen vil ikke føre til at folk fryser. De blir kanskje arbeidsledige, men i alle fall varme.
  • Innfør terskelavgifter eller inntektsregulerte avgifter. Storforbrukere av strøm har store hus. Folk med store hus har mange penger, og fryser neppe selv om de må betale en tusenlapp ekstra i strømregning. De kan derimot tenkes å senke forbruket sitt hvis strøm svir litt i pengepungen.

Sett fastpris på strøm, lavere enn dagens pris. Dette innebærer at salg av kraft til utlandet forbys, med mindre det er overskuddskapasitet i den innenlandske produksjonen. Staten kjøper inn strøm fra utlandet til markedspris og selger den til fastpris ved udekket behov.Jeg vil bare understreke at jeg på ingen måte støtter dette forslaget. Kanskje ville jeg gått med på fastpris som er vesentlig høyere enn utenlandsk markedspris.

Huseiernes Landsforbund bør kanskje ansette en husøkonom.