indregard.no
Politikk og samfunn

En mangel i FN-planen

Sikkerhetsrådet har blitt enige om en plan som involverer våpenhvile, en fredsbevarende styrke på 15.000 blå hjelmer og assistanse som skal føre til at Libanons væpnede styrker tar tilbake kontrollen over sør-Libanon.

Min første reaksjon er at planen mangler et moment: et gode eller en ærverdig avslutning på fiendtlighetene for Hizbollah. Slik det ser ut nå, står de igjen med svarteper. De klarte bare å ramme Israel med ca. 1/10 av det Israel rammet deres folk med, og attpåtil mister de området de kontrollerer.

Våpenhvilen er i realiteten inngått mellom en av partene i krigen og en tredjepart, og vil derfor ikke vare lenge. Det er farlig å spå, men jeg tror sannsynligheten er stor for at israelske fly atter bomber Libanon innen to uker. Hizbollah kommer til å bryte våpenhvilen (som de altså ikke har inngått) ved å sende flere raketter.

israel libanon fn