Losing a rook, winning a war

Dette trekket av Mikhail Tal viser hva folk mener når de sier sjakk er vakkert. Se på brettet. Svart har blitt utfordret av hvits litt uvanlige åpning med 1. e4 c6 2. c4. Svart satser på å blokkere de to sentrale bøndene til hvitt med løperen, tilsynelatende trygt plassert på e6. Så, hva spiller Tal?

Tårn slår e6! Og vips, er svarts forsvar i ruiner: En bonde forsvinner fra forsvarsrekka rundt kongen, og den hvite diagonalen inn til g8 er vidåpen. Resten av kampen mangler slett ikke finesser og taktisk briljanse, men kronjuvelen er definitivt 13. Rxe6. Det ser så galt ut, og er likevel så logisk. Tal så nok neppe det nøyaktige spillet 17 trekk forover, men det er ikke poenget her: Han skjønte at den posisjonelle fordelen og den utsatte kongen kommer til å gi ham nok å spille på.