Verdens kullproduksjon 1981-2010

We don’t need no stinking limits

Verdens kullproduksjon 1981-2010I 1995 hadde forskningen på klimaendringer kommet så langt at handling var nødvendig. Resultatet ble Kyotoavtalen, som altså skulle være et rammeverk for å redusere verdens CO2-​​utslipp. Siden da har ytterligere tre rapporter fra klimapanelet blitt sluppet.

Menneskene i verden har respondert på denne kunnskapen med å øke kullforbruket med over 50 %.

Og fortsatt tillater vi oss å diskutere fornuften i oljesand. Det er den eneste petroleumsbaserte energikilden som nærmer seg utslippsnivåene og naturinngrepene ved kullbrenning. Og fortsatt vil Arbeiderpartiets parlamentarikere kutte alle kutt i Norge. Og fortsatt velger et av regjeringens ungdomspartier en leder hvis fremste demarkasjonskriterie er at hun foretrekker oljeutvinning foran miljøhensyn. En ting er at vi ikke klarer å gjøre noe med dette. En mye verre ting er at vi ikke prøver.

Eurokrisen er en bitte liten hump i veien sammenlignet med det stupet denne utviklingen representerer. Menneskeheten er i ferd med å mislykkes i å besørge vår egen overlevelse.

Og her skulle jeg gjerne skrevet noe positivt og mobiliserende som avslutning. Send meg gjerne en mail hvis du kommer på noe som kan brukes. Jeg kommer ikke på noe.

Likte du denne? Da bør du lese disse.

Skrevet av

Sigve Indregard

Jeg er journalist i Morgenbladet, men skriver her helt for egen maskin. Jeg er samboer og har to døtre. Ellers er jeg interessert i internasjonal politikk, skolepolitikk, økonomi, filosofi og romersk historie.

6 kommentarer til «We don’t need no stinking limits»

 1. Det blir nok bedre nå som en liten haug atomkraftverk blir nedlagt som følge av Fukushima-​​hysteri.
  Ha. Ha.

 2. Har ikke så mye å si annet enn å dele et sitat fra Watchmen:
  Laurie Juspeczyk: Everyone will die!
  Jon Osterman: And the universe will not even notice.
  Ikke at jeg har gitt helt opp, men i værste fall har vi bare ødelagt en planet blant uendelig mange andre…

 3. Det positive er:

  *Det kommer til å bli europeisk finanskaos
  *Det kommer til å bli globalt finanskaos
  *Det kommer til å bli høy arbeidsledighet
  *Det kommer til å bli dyrere å transportere luft rundt i kontainere.
  *Det kommer til å bli kraftig reduksjon i forbruk.
  *Det kommer til å bli redningen for miljøet

  Det forutsetter en ting, nemlig at også kineserne blir hardt rammet slik at alt plastjuggelet de produserer aldri finner veien til resten av verden, som feks de tallrike og tåpelige Bazar Chinos langs hele spanskekysten.
  Man kan håpe det igjen vil lønne seg å produsere lokalt.

  1. Kanskje. Men vel så sannsynlig er det at lokalt produserte kvalitetsprodukter med høy faktorinput av arbeidskraft vil miste markedsandeler. Det er jo «luksus» å kjøpe noe som ikke er plastjuggel fra sørøstasia og varer i mer enn et halvt år.

   Steinar Lem brukte ofte å anbefale folk å bruke penger på rådyr vin og mat. Det er noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre, fordi du dermed inndrar din egen kjøpekraft og kjøper mindre skit.

   Oljeprisen, og dermed transportkostnadene, synker når økonomien stagnerer…

   Vel. Vi får «håpe».

 4. Når jeg blir stor skal jeg bruke alle pengene mine på dyre restauranter, årgangsvin og kvalitetsøl. Mitt eget lille og særdeles egoistiske bidrag til dette kaoset, på tross av at individuelle tiltak er ganske fånyttes…

 5. Hva de globale CO2-​​utslippene skal væres bestemmes vedtas på en mye mer demokratisk måte enn noe EU-​​direktiv, presidentdekret eller noen FN-​​resolusjoner om miljø noen sinne har vært. Hver gang en kineser, inder eller amerikaner trykker på en strømbryter, vrir om en bilnøkkel eller plukker opp en middag fra markedet, avgir vedkommende en stemme det for et høyere CO2-​​utslipp.

  Har ennå ikke møtt en kineser eller inder som oppriktig er mer bekymret for 2–3 celsius høyere temperatur i år 2100 enn for egen families økonomi.

  Her litt CO2-​​statistikk fra Rosling:
  http://bit.ly/gapminder_co2

Legg gjerne igjen en kommentar!