Politikerforakt

Politikerforakten vokser stadig, og som Magnus Marsdal påpeker i sin nye bok er det gode grunner til det. Men jeg vil også slå et slag for at politikere ofte er ganske så intelligente mennesker med svært så edle motiver. Likevel vokser forakten, blant annet på grunn av et fenomen som kan oppsummeres ved fyndordet <i>«det kunne vært meg»</i>. Vi har klokkertro på at vi er vel så gode som spirrevippene på TV, og at den uprøvde løsningen vi vil prøve er minst like god som Jens sin.

En smart studie viser hvordan noen av disse mekanismene fungerer. Vi vurderer ikke kvalitet i et vakuum, men i en sosial sammenheng. Vår tilsynelatende upåvirkede vurdering påvirkes definitivt av kunnskap om hvordan andre vurderer kvaliteten. Det kan være en av grunnene til at det er så vanskelig å være i regjering. Det er opposisjonen som får de mest oppsiktsvekkende politiske sakene, og de fremstår som en samlet sosial gruppe. En slik gruppe er i seg selv styrkende for hvor mange som føler tilhørighet til gruppen.

Takk til EconLog for linken.

Likte du denne? Da bør du lese disse.

Skrevet av

Sigve Indregard

Jeg er journalist i Morgenbladet, men skriver her helt for egen maskin. Jeg er samboer og har to døtre. Ellers er jeg interessert i internasjonal politikk, skolepolitikk, økonomi, filosofi og romersk historie.

Én kommentar til «Politikerforakt»

 1. Forakt FOR SELVHØYTIDLIGE POMPØSE venstreekstremister som
  tror de finner sannheten ved å vende seg mot Mekka.

  http://www.overcomingbias.com/2007/04/holocaust_denia.html

  Holocaust Denial

  Many intelligent people, I suspect, believe that the Holocaust probably didn’t occur. This is likely because:

  1) It seems very unlikely that a group now as powerful as “the Jews” could so recently have allowed themselves to be murdered on such a large scale, and

  2) Many of their associates doubt that the Holocaust occurred, and

  3) They live in countries where history books and newspapers promote obvious falsehoods. Thus, they have either read that the Holocaust was a myth, or they have reason to doubt the validity of writings that claimed the Holocaust happened.

Legg gjerne igjen en kommentar!